Expositie

Wrakhout


Expositie

logo Wrakhout

'De zee geeft en de zee neemt'
Een uitspraak die kust- en eilandbewoners zich maar al te goed realiseren. Een woedende zee hapt stukken uit kust en duinenrij, doet schepen vergaan en laat mensen verdrinken.
Zij neemt... maar tegelijkertijd geeft ze ook en deponeert ze haar gaven op het strand. Een rijke vloedlijn is voor de jutter een belevenis in zijn zoektocht naar bruikbare spullen.
In lang vervlogen tijden was het bergen van aangespoelde zaken een niet onbelangrijke economische aangelegenheid en een welkome aanvulling op een vaak karig inkomen. Zo belangrijk zelfs dat gestrande schepen eerst geplunderd werden alvorens men zich om de schipbreukelingen bekommerde.
Tijden zijn veranderd. De moderne containervaart, de nieuwere schepen en de manier van laden zorgen ervoor dat aangespoelde goederen schaarser worden en vaak minder nuttig zijn. Rotzooi als plastic, glas neemt toe en is vaak het resultaat van afvaldumping op zee.
Toch blijft het spannend om op stormachtige dagen langs de vloedlijn te struinen en het gejutte te gebruiken.

'Wrakhout van Schiermonnikoog' maakt er bootjes van:
Impressies die samengesteld worden uit alle mogelijke zaken die in de vloedlijn gevonden werden. Met als belangrijke basis een houtje of houten plankje.
Aangevuld met allerlei accessoires van divers materiaal krijgt het zijn fantasierijke vorm: bootjes die symbool zijn van vrijheid, reizen en ontdekken.

De bootjes zijn uniek, want het materiaal is eenmalig!
Moge ze u doen herinneren aan een prettige tijd op SCHIERMONNIKOOG

De bootjes hangen in de oude schuur, waar 's winters de paarden gestald staan. Openingstijden zijn er niet maar als de schuurdeur open is, kunt u rustig een kijkje nemen.

Harm Carrette, Tel. 0519 531633

« terug