bezienswaardig

Wassermann


bunker

logo Wassermann

'De Wassermann' is een voormalige bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bunker is gelegen oostelijk van de Prins Bernhardweg en is toegankelijk. Vanaf de bunker heeft u een prachtig uitzicht over het eiland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een Duitse bezettingsmacht op het eiland van ongeveer 600 soldaten. Om de Nederlandse kust te verdedigen tegen de geallieerden werden er bunkers aangelegd als een onderdeel van de Atlantikwal. In de duinen langs het strand werden hele bunkercomplexen aangelegd; er was zelfs een compleet dorp aan het eind van de Prins Bernhardweg. Het dorp bestond uit bunkers, radarinstallaties, luchtafweergeschut en gecamoufleerde barakken. Toen 'de Wassermann' klaar was paste de mast niet in de daarvoor aangelegde sokkel. Door sommigen wordt wel beweerd dat dit kwam door sabotage. Het systeem heeft hoe dan ook nooit goed gefunctioneerd.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog kan het nabijgelegen bunkermuseum Schlei bezoeken.
Vanaf 'de Wassermann' loopt een voetpad naar drenkelingenbegraafplaats 'Vredenhof'.

  • locatie: Prins Bernhardweg
« terug